Waarom kan ik niet bingewatchen? Antwoord: ik weet het nog steeds niet.

Waarom kan ik niet bingewatchen? Antwoord: ik weet het nog steeds niet.

Nicole en ik hebben nu een deal. Bij mij kijken we films, bij haar kijken we series. Vorige week zaterdag heb ik haar eindelijk getrakteerd op het prachtige ‘[REC]’, als ik straks naar haar toe ga beginnen we aan aflevering 4 van ’13 Reasons Why’, een serie waar ik na alle goede verhalen iets te nieuwsgierig naar ben geworden om te laten liggen.
Een serie kijken kost me moeite. De trend van het bingewatchen – afleveringen achter elkaar kijken – heeft me nooit getrokken. Bij Nicole lukt het me nét om twee afleveringen van ’13 Reasons Why’ te kijken, maar vorige week viel ik ergens midden tweede aflevering al in slaap. Zodra de serie ‘Brussel’ van KPN beschikbaar was ben ik die gaan kijken, maar maanden later en ik moet nog steeds de 10e en laatste aflevering kijken, en om te zeggen dat ik er haast mee maak: nee.
Het gekke: een nachtje horrorfilms kijken – de Halloween Horror Night / Night of Terror / Fright Night – vind ik heerlijk. Misschien dat ik bij de derde film even in slaap val, maar dat geeft niet, is logisch. En ik heb nog altijd warme herinneringen aan de dag dat ik op het IFFR zeven films achter elkaar keek: even een stukje lopen van het Cinerama naar het Schouwburgplein was voor mij voldoende om weer fris aan de volgende film te beginnen.
Of heeft het weinig te maken met de aandachtsspanne en ligt het er meer aan dat ik mezelf een zekere – onzinnige – druk opleg om films te kijken, zodat ik er daarna op kan stemmen op MovieMeter? Aan de andere kant: er bestaat nu ook een TvMeter waar ook gestemd kan worden op series. En waar ik eerder een film kijk dan een aflevering van een tv-serie, heeft Nic het tegenovergestelde.
Bestaat er zoiets als een seriemens of een filmmens?
Een paar jaar geleden zat ik op school in België en moesten we naar het Kortfilmfestival in Leuven. Twee dagen korte films kijken in verschillende blokken. Doodop was ik na die dagen, omdat je elke keer je aandachtsspanne weer opnieuw moest opbouwen, soms al na een speelduur van zelfs 30 seconden. Maar aan de andere kant: het staat me ook niet echt aan om op één dag – zeg – ‘Fanny och Alexander’ (4,5 uur) en ‘Dogville’ en ‘Magnolia’ (allebei drie uur) achter elkaar te bekijken.
Hoe zit dit?

 

No Comments

Post a Comment