Vanaf het balkon: vogels

Vanaf het balkon: vogels

Vanaf mijn balkon – de derde etage aan het begin van de Amelandsestraat in Rotterdam-Zuid – heb ik een ontzettend goed overzicht van wat er allemaal gebeurt in de straat. Een beetje een voyeur, vlieg-op-de-muur, alles goed in de gaten houden in gezelschap van Nicole en een boek. Ik hou van dit gedeelte van de stad, iets wat ik niet had gedacht toen ik hier 2,5 jaar geleden kwam wonen. Het is levendig: soms wat herrie, maar nooit saai.

Het valt me ook meer en meer op hoeveel dieren er in de buurt wonen. Ik vind het leuk om vanaf mijn balkon wat vogels te voeren – ik gooi niks naar beneden ter voorkoming van ratten, maar ik leg wel degelijk soms wat brood neer. Meeuwen, eksters, houtduiven, tortelduiven, kraaien, en vandaag had ik voor het eerst een koolmees op mijn balkon, met dank aan een onkruidplant die ik uit heb laten groeien.

En wat me sinds vorige week op is opgevallen: er zijn roodstaart-parkieten (niet de officiële naam, althans niet via Google, maar ze zijn groen, hebben een paar rode veren en hebben hele gesprekken met elkaar). Ze hebben een paar bomen overgenomen in het Amelandsepark en daar vliegen ze rond 21.30u 's avonds in grote kuddes langs mijn balkon naar waarschijnlijk een boom aan het einde van de straat. Gáááf gezicht. Gisteravond zagen we dat een bende kraaien dat ook doen. Wonderlijk hoe die dieren rond hetzelfde tijdstip verhuizen.

Er is ook nog een clubje zwaluwen die – naar wat ik zie – eigenlijk zomaar wat rondvliegt. Ik probeerde gisteravond met mijn hoofd in mijn nek een van de dieren te volgen maar dat maakte me duizelig, dus ik moest mijn observatie stoppen.

De meeuwen vind ik op mijn balkon nooit zo leuk omdat ze zonder schaamte al het eten weghappen of liever gezegd wegschuiven, maar in de straat vind ik ze leuk om te zien. Parmantige dieren, die voor niemand echt bang lijken te zijn en soms letterlijk in clubjes door de straat lopen (lopen, niet vliegen want lopen is stoerder) alsof het een straatgang betreft en ze hebben eindeloos geduld om zakken open te scheuren die op straat zijn achtergebleven. Nee, ik mag dit eigenlijk niet leuk vinden omdat ze rommel veroorzaken, maar dat verwijt valt ook vooral de mens ten deel.

No Comments

Post a Comment