Grasduinen / Hollywood Factory / Slumber Party Massacre / I know…

Grasduinen / Hollywood Factory / Slumber Party Massacre / I know…

Gisteren in een tweedehandswinkel in het Noord-Brabantse Dongen vind ik voor €1 de film I Know What You Did Last Summer op DVD. Met steeds meer fysieke winkels die sluiten (de prachtige Cinema Shop aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam is er ook mee opgehouden) ben ik voor mijn DVD-en Bluray-behoefte steeds meer aangewezen op tweedehandswinkels. Niet erg, maar ik mis de tijd van het grasduinen, het struinen, het uitkiezen.

Een vrijdagavond bestond in mijn puberteit uit een bezoek aan de Hollywood Factory, een grote videotheek in Capelle a/d IJssel. Dat pand is nu omgebouwd tot rollerdisco/glow-in-the-dark minigolf – erg vreemde gewaarwording toen ik daar met Nicole een tijdje geleden was. Ik was er kind aan huis, leerde na verloop van tijd ook de medewerkers kennen, die zich verbaasden over het feit dat ik als 13-jarige in één adem de films Baise-Moi en Doctor Zhivago wist te noemen.

Mijn ouders hebben me altijd volledig aangemoedigd in mijn filmkijk-hobby, maar soms waren ze het wel eens zat als ik te lang drentelde eng een keuze wist te maken (geloof me, die keuze was gróót daar). Een keer op zo’n moment volledig willekeurig de film Tempus Fugit uit het rek gepakt, zonder te weten waar het over ging maar de titel was leuk. Het bleek een Spaanse no budget tijdreiskomedie, nog steeds & na al die jaren een van de verrassendste films die ik ken.

Ook een verrassing dankzij dat grasduinen/struinen: de Fame in Amsterdam die een bak met goedkope films in de aanbieding had, op een moment dat ik mijn geld in mijn broekzak voelde branden. Op 2 juli 2007, om 14.59:10u (ik heb de goeie gewoonte om bonnetjes te bewaren) kocht ik daar – ook weer slasherfilm – The Slumber Party Massacre voor €5. Een schitterende uitgave voor heel weinig geld.

Goed, een blogtekst zonder echt een pointe. Ik weet niet… Het kopen van I Know What You Did Last Summer was een heerlijke vorm van jeugdsentiment, de goeie oude tijd. Hoe lang kunnen we nog grasduinen, de geur van DVD’s ruiken in een ietwat bedompte ruimte?

Oorspronkelijk gepubliceerd op 30 maart 2017.

No Comments

Post a Comment