de outsider uithangen / Nieuwe Instituut / art-led urbanism

de outsider uithangen / Nieuwe Instituut / art-led urbanism

Via Facebook stuit ik vorige week op een lezing die afgelopen woensdag werd gehouden in Het Nieuwe Instituut, een gebouw dat bij mij nog altijd bekend stond als het NAI maar die dus blijkbaar een naamsverandering heeft ondergaan. De lezing werd gehouden door ene Lewis Biggs, met steun van het Mondriaanfonds. Ik heb geen idee wat ik moet verwachten en dat maakt het voor mij extra spannend.

Het eerste contact, de entree, is ongemakkelijk. Ik voel me een buitenstaander en de laatste keer dat ik dat gevoel had is alweer even geleden. De inrichting van Het Nieuwe Instituut is hyper-modern, om niet te zeggen: kil. Hippe mensen in het restaurant en de bar, achter de tap een jongen die ik van gezicht herken van de middelbare school vroeger. Mijn kleding steekt saai af bij de mode die ik hier om me heen zie.

Waarom ik hier heenga: ik kende mensen die zouden komen (maar niet kwamen), het zag er interessant uit, en ‘Art-led urbanism’ is een onderwerp waar ik helemaal niets van weet. Nieuwe inzichten, who knows.

De lezing gaat er over hoe kunst in de stad praktisch kan worden ingezet om de leefbaarheid te vergroten. Lewis Biggs is de directeur van het Tate Museum in Liverpool en heeft een project opgezet in het Britse Folkestone waar kunstenaars de vrije hand kregen om door middel van kunst – ik kopieer de Facebookpost even – ‘new public spaces and pathways while enriching and reinforcing the civic awareness of the population.’

Is dit echt mogelijk, met kunst? Van huisgenoot P. hoor ik: het enige wat mensen in een stad willen zijn bankjes en extra wc’s – toch ook geen slecht idee. Biggs heeft het er over dat kunst in de openbare ruimte een ‘narrative’ creëert wat bewoners onderling met elkaar verbindt, omdat ze iets te bepraten hebben.

De lezing duurt van een uurtje of zeven tot half negen, en na een nachtje meehelpen bij een korte film maandag ben ik blij dat het niet langer duurt, ik heb moeie ogen. Hoewel anders wat ik had verwacht was de lezing echt wel interessant, maar ik kijk naar de mensen om me heen – een groepje Ons Soort Mensen en een jonge student die op het einde met veel vuur vragen stelt – en vraag me af of ik de enige ‘outsider’ hier ben. Is iedereen het er echt mee eens wat deze man vertelt? Het lijkt erop: ze knikken enthousiast en er is veel bevestigend rumoer tijdens de vragen, maar aan de andere kant zie ik tijdens de lezing ook veel mensen op hun telefoon kijken – wat blijkbaar dus interessanter is dan de lezing.

Misschien dat ik dit vaker moet doen, ergens heen gaan wat interessant is maar waar ik normaliter niet kom. Ondertussen vanavond weer de halve hipster uithangen bij de opening van de nieuwe locatie van Roodkapje / Burgertrut.

 

No Comments

Post a Comment