de grote stilte

de grote stilte

Zondag. Nic en ik loom op de bank, de bank van mijn ouderlijk huis want ervan genieten nu het nog kan. Ik bedenk me dat ik nog een film opgenomen heb staan, een paar maanden geleden van NPO Cultura: de documentaire Die Grosse Stille. Regisseur Philip Gröning kreeg bij hoge uitzondering toestemming om te filmen in het Franse Grande Chartreuse-klooster, een van de meest besloten plekken ter wereld.

 

Nicole en ik kijken zo’n drie kwartier voordat mijn vader beneden komt, allebei af en toe half in slaap vallend maar ik vind het een mooie film. Het enige wat de camera doet is registreren – op het einde is er een interview met een blinde monnik, maar in een film van bijna 3 uur wordt er nog geen 5 minuten gesproken. Ik kan dit soort films niet altijd hebben: films van Bela Tarr of Lisandro Alonso trek ik niet, films van Andrei Tarkovsky soms. Die Grosse Stille is op dit moment een mooie uitvlucht op m’n verhuizing: beelden van vrijwel lege kloostergangen, flikkerende kaarsjes, weidse beelden van de omgeving, verder geen drukte of al te veel geluid. Het heeft wel wat, en ik vind het een fascinerend gegeven: hoe zou het zijn om bijna je hele leven lang stil te zijn in zo’n toch wel beperkte omgeving?

 

Een paar jaar geleden heb ik elf dagen een retraite gedaan in een boeddhistisch klooster ergens in het zuiden van Thailand. Zonder luxe, volkomen in stilte. Dat was goed vol te houden, maar dat was omdat ik wist dat het eindig was, denk ik. En omdat ik het heerlijk vond om na een betonnen bed weer in een zacht bed te kunnen slapen.

 

Hoe is dit vol te houden? Is het leven op deze manier niet heel erg beperkt? Want waarom mag je niet genieten van mooie aardse zaken als seks of kunst? Maakt deze manier van leven de kans groter dat je in de hemel komt? Alles wat God gezegd zou hebben is toch door mensen bedacht, of in elk geval opgeschreven? (grote kans lijkt me dat daar misschien wel wat vertaalfoutjes zijn ingeslopen) Wie heeft gezegd dat ze op deze manier moeten leven?

 

Hoe voelt een roeping? Wat maakt dat iemand zijn hele leven wijdt aan God?

No Comments

Post a Comment